Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

26/1/11

Ο Κυνόδοντας στην 5άδα των Όσκαρ!

Μέσα στις πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες.
Είναι η πρώτη φορά από το 1977 πoυ ελληνική ταινία καταφέρνει να φτάσει στην τελική πεντάδα. Τότε είχε καταφέρει να διακριθεί η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Τα τελευταία χρόνια είχαν πλησιάσει και άλλες ελληνικές ταινίες κοντά στην διάκριση, όπως η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να μπουν στην τελική πεντάδα.
Χαμός στο Διαδίκτυο για τον «Κυνόδοντα»!
Φωτιά έχουν πάρει twitter, facebook και διάφορα μπλογκς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα Όσκαρ!
Τα σχόλια είναι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- διθυραμβικά αλλά και χιουμοριστικά με κάποιους να κάνουν προβλέψεις ακόμη και για… νέο Euro 2004!
«Προβλέπω νέο EURO 2004 με πανηγυρισμούς στην Ομόνοια έτσι και το σηκώσουμε το τιμημένο (Oscar)», «Είμαι σίγουρη για το Όσκαρ, χίλια μπράβο!», «Συγχαρητήρια ρε Γιώργο. Άντε, καλή επιτυχία!!», «Τώρα μπορεί να βγει η κόρη από το πορτμπαγκάζ και να πάρει το Όσκαρ», «Υπάρχει πράγματι ταλέντο τελικά και χαίρομαι που κάποιοι αντί να γκρινιάζουν κάνουν ταινίες που γίνονται γνωστές σε όλο τον κόσμο», «Ο Παπακαλιάτης ετοιμάζει ήδη το επόμενο του σήριαλ με τίτλο “Φρονιμίτης”», «Το ελληνικό σινεμά δείχνει τα ..δόντια του!», είναι μερικά από τα σχόλια που έχουν στην κυριολεξία κατακλύσει το Twitter και -σε δεύτερη φάση- το facebook!
Δεν προέρχονται όμως μόνο από Έλληνες καθώς και ξένοι έχουν καταθέσει το… σεβασμό τους στη δουλειά του Γιώργου Λάνθιμου γράφοντας εγκωμιαστικά σχόλια: «It totally deserves the nomination!!!» («Αξίζει ολοκληρωτικά την υποψηφιότητα»), «Τhe movie is a worthy choice. I'm very glad it got nominated!» («Η ταινία αυτή είναι μια πολύ αξιόλογη επιλογή. Είμαι χαρούμενος που προτάθηκε») είναι μερικά από τα σχόλια των ξένων φίλων του «Κυνόδοντα».
Όποιος θέλει να ακολουθήσει το φρενήρη ρυθμό των σχολίων μπορεί να βάλει #dogtooth στο Τwitter ή να μπει στη σελίδα της ταινίας στο facebook!
Οι αναλυτικές υποψηφιότητες των Οσκαρ
Αναλυτικά, οι υποψήφιες για τo όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι οι "Biutiful" από το Μεξικό, "Dogtooth" από την Ελλάδα, "In a Better World" από την Δανία, "Incendies" από τον Καναδά και "Outside the Law (Hors-la-loi)" από την Αλγερία.
Οι υποψήφιες για το όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι τα "Μαύρος Κύκνος" (Black Swan), το "Fighter", το "Inception", το "The Kids Are All Right", ο "Λόγος του Βασιλιά" (The King's Speech), οι "127 Ώρες" (127 Hours), το "Social Network" (η ταινία που ασχολείται με το Facebook), η ταινία κινουμένων σχεδίων "Toy Story 3", το "True Grit" και το "Winter's Bone".
Για το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι Javier Bardem (για το "Biutiful"), Jeff Bridges (για το "True Grit"), Jesse Eisenberg (για το "The Social Network"), James Franco (για το "127 Hours") και o νικητής στις Χρυσές Σφαίρες Colin Ferth (για τον "Λόγο του Βασιλιά").
Για το όσκαρ έρμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι Annette Bening (για το "The Kids Are All Right"), Nicole Kidman (για το "Rabbit Hole"), Jennifer Lawrence (για το "Winter's Bone"), Natalie Portman (για το "Black Swan") και Michelle Williams (για το "Blue Valentine").
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι Ντάρεν Αρονόφσκι (για τον "Μαύρο Κύκνο"), Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (για τον "The Fighter"), Τομ Χούπερ (για τον "Λόγο του Βασιλιά"), Ντέιβιντ Φίντσερ (για το "The Social Network"), Τζόελ και Ίθαν Κοέν (για το "Αληθινό Θράσος").
H λαμπρή τελετή της 83ης απονομής των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στο Kodak Theater τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου.
Γερουλάνος: "Γιώργο, μπράβο!"
Θερμά συγχαρητήρια στο Γιώργο Λάνθιμο για την επιτυχία του να είναι η ταινία του "Κυνόδοντας" στις 5 υποψηφιότητες για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ έδωσε με δήλωση του ο Υπουργός Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
«Αφορά ολόκληρη τη χώρα, τους ανθρώπους της, τη νέα γενιά δημιουργών που ενσαρκώνουν το "Ναι, γίνεται" σε μια δύσκολη εποχή.Γιώργο, μπράβο» σημείωσε μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο κ. Γερουλάνος.